Biográfia

Életrajz 

Tóth Róbert Károly 1987. december 22-én született Budapesten. Szülei pedagógusok, valamint művészeti területen is tevékenykednek. Ez a családi háttér meghatározta érdeklődési körét. Legidősebb testvére szintén zenét tanult gyerek korától kezdve így zenész családban nőtt fel a kezdetektől fogva. 

Gyerek korában párnákon dobolt, különböző ritmusokat ütögetett és dúdolgatott, ezért nem meglepő, hogy zenei pályát választotta hivatásként. Zenei tanulmányait a XVIII. kerületi Dohnányi Ernő Zeneiskolában kezdte meg 7 éves korában. Tanárai voltak: Kovács Pálné és Lakatos Ágnes. 

Általános iskolai tanulmányait 2002-be fejezte be a Vörösmarty Mihály Ének Zenei és Nyelvi Általános Iskola és Gimnáziumban. Az általános iskola mellett folytatta zenei tanulmányait a zeneiskolában, de ekkor még nem játszott jelentős szerepet az életében, hiszen a foci és egyéb más sportok is érdekelték. (pl. az egyik évben Kerületi általános iskolák közti foci torna legjobb kapusa volt.) Középiskolai tanulmányait a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta, ahol hangtechnika érettségit is tett. Tanárai voltak: Kőrösiné Belák Erzsébet, Újházy László, Rónaszékiné Őrfalvy Katalin. Harmadik évfolyamos tanulmánya alatt részt vett az országos Békés-Tarhosi zongoraversenyen, ahol nagy meglepetésre az előkelő 3. helyet hozta el. Ez volt az a fordulópont, miután az ifjú „zongoraművész” pályája elkezdődött, s zenei egyetemre jelentkezett. 

Örömmel vett részt a Pastorale programokon, mely Záborszky Kálmán irányításával, szervezésével sok éve sikeres rendezvénye az iskolának. 

2011-ben szerzett zongora-tanár–előadóművész diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kihelyezett tagozatán, Debrecenben. Tanárai voltak: Dr. Duffek Mihály, Pless Attila, Grünwald Béla, Martos László. Részt vett különböző nyári táborokon, ahol különböző neves tanárokkal, művészekkel dolgozott együtt: Némethy Attila, Szokolay Balázs, Vásáry Tamás. Diplomamunkájának címe: Zongora hangversenyek és stúdió felvételek akusztikai körülményei, amelyben a Gödöllői, a Keszthelyi és a Művészetek Palotája hangversenytermének akusztikáját vizsgálta. 

Már a középiskolában is részt vett kórusprogramokon, melyet az egyetemi évek alatt a debreceni Kodály Kórusban is folytatott több éven keresztül. 

 

Iskolai tanulmányai mellett tánctudását is fejlesztette, 15 évig táncolt az európai és világbajnoki versenyeken kiválóan szereplő Botafogó Táncegyüttesben. Szerepelt a formációs és egyéni versenyeken, illetve showműsorokban, ahol saját koreográfiáit is sikeresen színpadra vitte. Táncosként részese lehetett a Thália Színház Starfactory című színházi előadásának, ahol neves előadókkal és színészekkel dolgozott együtt, mint: Koltai Róbert, Puskás Peti, Baronits Gábor, Bóbis László, illetve a Quantum XXL vezető tánctanárával, Hartman Gáborral. 

Pedagógusként, korrepetitorként dolgozott a Dohnányi Ernő Zeneiskolában, valamint magántanítványokat is vállalt, hiszen a zene kötetlen és szabad, mindenki számára elérhető bármilyen formában. 

Zenei vezetőként dolgozott az Aida Cruises-nál, ahol feladata volt a zenei programok koordinálása, korrepetitori tevékenység, illetve a zenei részlegen dolgozó kollégák dokumentumainak rendezése és kezelése, valamint a heti beosztás, hivatalos ügyek intézése. 

Vendégművészként hegedűs társaival fellépett a Queen Mary2 (Cunard), illetve az Aurora óceánjáró hajón (P&O Cruises). 

 

Egyéb események: 

2010-ben a Debrecenben megrendezett Dohnányi Ernő Kamaraversenyén különdíjat kapott triójával (zongora, hegedű, cselló). 

2011 óta különböző koncerteken szerepelt Budapesten: Aranytíz Művelődési Ház, West End City Center, Liszt Ferenc Repülőtér, Budai Vár, Zila Kávéház és Étterem, Rozmaring Étterem, Garden Café Étterem, Four Seasons Hotel Budapest, stb. 

Saját szervezésben és egyéni koncepcióval lépett fel a XVIII. kerületi Díszteremben, ahol a komolyzenei produkciókat, képzőművészeti alkotások vetítésével tette érdekesebbé művésztanára (Huszti László) közreműködésével, valamint klarinétos és bőgős társaival. 

A munka világában német- és angol nyelven tartja a kapcsolatot kollégáival és barátaival, illetve különböző cégekkel. 2015 óta rendszeresen dolgozik nemzetközi zenészekkel és énekesekkel is. 

Zenei produkciók készítésében nagyszerűen tudja ötvözni hangtechnikai tudását, zenei szoftverek alkalmazását (Sony Vegas, Mainstage, Logic), valamint kiváló hallását és ritmusérzékét. 

Édesapjától örökölt szervezői készségét kamatoztatva, rendszeresen szervez műsorokat. Tanult és örökölt képességeinek köszönhetően komplexen átlátja egy zenés rendezvény minden lépését (zene, hangtechnika, koreográfia, műsorösszeállítás, lebonyolítás). 

2015-től tagja az Artisjus Jogvédő Egyesületnek. 

„Célom, egy jobb és szebb világ, ahol a zene által az emberek békére és nyugalomra, szeretetre lelnek. Legyen klasszikus vagy akár könnyűzene, a határ a csillagos ég! Teljesen mindegy az ember a világ melyik szegletéből érkezett. Egyedülálló nyelv a zene nyelve, ami közös az egész világon. Bartók Béla szavaival élve: a zene, mindenkié!” 

(Tervei között szerepel egy zenei egyesület létrehozása művész társaival, amelynek célja az új tehetségek felkutatása, támogatása, valamint zenei rendezvények szervezése és stúdióprodukciók létrehozása lesz.) 

Budapest, 2018. szeptemberében